TIEDÄTKÖ, ETTÄ

Helluntaiherätys on kristillinen herätysliike, joka rantautui Suomeen yli 100 vuotta sitten ja on tänään Suomen vapaakristillisistä yhteisöistä jäsenmäärältään suurin. Yhdessä muiden karismaattisten seurakuntien kanssa se on protestanttisuuden valtauoma.

Suomessa helluntailiike on elinvoimainen ja vakiinnuttanut asemansa Suomen kristillisyydessä. Siihen kuuluu noin 45 000 jäsentä ja noin 240 itsenäistä paikallisseurakuntaa. Maailmalla helluntailaisuus on yksi suurimmista protestanttisista kristillisistä suunnista. Siihen on arvioitu kuuluvan lähes 300 miljoonaa seuraajaa. Helluntailaisuuden kautta syntyneisiin helluntai-karismaattisiin liikkeisiin arvioidaan kuuluvan jo yli 665 miljoonaa ihmistä (wikipedia).

Helluntaiherätys on maallikkoliike, joten seurakuntien ja yhdistysten toiminta pyörii pitkälti vapaaehtoistyöntekijöiden varassa. Seurakunnat eivät myöskään kerää jäseniltään kirkollisveroa, vaan työntekijöiden palkkaus ja seurakuntatyö perustuvat vapaaehtoisiin lahjoituksiin.
Helluntaiseurakunnat ovat täysin itsenäisiä paikallisseurakuntia, jotka siis vastaavat kaikesta toiminnastaan itsenäisesti.

Sotkamon Helluntaiseurakunta perustettiin 1962 ja tänä päivänä seurakuntaan kuuluu n. 140 jäsentä. Kaikki seurakunnan jäsenet ovat henkilökohtaisesti tulleet uskoon ja ottaneet kristillisen upotuskasteen.

Julistuksen painopistealueita ovat: Raamatun jumalallinen arvovalta, Jeesus Kristus, Pyhän Hengen toiminta (mm. armolahjat), uskovien kaste (babtistinen) ja seurakunta uskovien hengellisenä kotina.

KATSO ESITTELYVIDEO:
7 Pointtia helluntailaisuudesta
:
 https://youtu.be/6RiV2lWBOB8

HELLUNTAIKIRKKO

on uskonnollinen yhdyskunta, joka on syntynyt 2000-luvun alkupuolella. Siihen kuuluu tällä hetkellä 82 itsenäistä Helluntaiseurakuntaa, mutta edelleen valtaosa paikallisseurakunnista toimii itsenäisenä rekisteröitynä yhdistyksenä (ry). Lisätietoa löytyy täältä: https://www.suomenhelluntaikirkko.fi

 

HELLUNTAISEURAKUNNAN USKON PÄÄKOHDAT

1. Pyhä Raamattu on Pyhän Hengen innoituksesta syntynyt Jumalan sana ja oppimme ainoa perusta.

2. On yksi, iankaikkinen Jumala kolmessa persoonassa: Isä ja Poika ja Pyhä Henki. Jumala on taivaan ja maan luoja.

3. Jeesus Kristus on Jumalan Poika, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi ihmiseksi neitsyt Mariasta ja eli synnittömän elämän opettaen ja tehden tunnustekoja. Ristinkuolemallaan Jeesus sovitti maailman synnin, nousi kuolleista ja astui ylös taivaaseen Isän oikealle puolelle.

4. Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen ja yhteyteensä, mutta syntiinlankeemuksessa ihminen joutui eroon Jumalasta. Uskomalla Jeesukseen ihminen saa lahjaksi vanhurskauden ja uudestisyntyy Jumalan lapseksi.

5. Pyhä Henki herättää ihmisen hengellisesti, niin että hän voi ottaa vastaan Jumalan valmistaman pelastuksen, jolloin Pyhä Henki tulee häneen asumaan. Jeesus Kristus kastaa uskovan Pyhällä Hengellä, joka jakaa armolahjoja seurakunnaan rakentumiseksi niin kuin apostolien aikana. Uskova on tarkoitettu elämään Pyhän Hengen täyteydessä Hengen hedelmää kantaen.

6. Seurakunta on Kristuksen perustama ja johtama, apostolien opetukselle rakennettu uskovien yhteisö. Kaikki uskovat kaikkialla ja kaikkina aikoina kuuluvat yhteen ja yhteiseen seurakuntaan, joka näkyvällä tavalla ilmenee paikallisseurakuntana. Jeesus Kristus käski seurakuntaansa tekemään kaikista kansoista opetuslapsia, kastamaan ja opettamaan heitä. Seurakunta muodostaa hengellisen papiston, jonka tehtävänä on palvella Herraa ja osoittaa kristillistä rakkautta kaikkia ihmisiä kohtaan.

7. Jeesuksen asettama kaste liittyy Jumalan pelastustyöhön. Kaste toimitetaan uskovalle Jeesuksen Kristuksen käskystä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen veteen upottamalla. Kastettu liitetään paikalliseen seurakuntaan.

8. Ehtoollinen on Jeesuksen seuraajilleen asettama muisto- ja yhteysateria, jossa hän on uskon kautta itse läsnä. Ehtoollinen julistaa Jeesuksen sovitustyötä ja on osallisuutta hänen kuolemaansa ja ylösnousemukseensa.

9. Kaikki ihmiset kokevat ruumiillisen ylösnousemuksen. Vanhurskaat nousevat elämän ylösnousemuksessa ja jumalattomat tuomion ylösnousemuksessa.

10. Jeesus Kristus tempaa lupauksensa mukaan seurakuntansa luokseen, minkä jälkeen hän tulee kuninkaana hallitsemaan koko maailmaa. Jumala luo uuden taivaan ja uuden maan. Tämä on vanhurskaiden ikuinen osa.

APOSTOLINEN USKONTUNNUSTUS

Minä uskon Jumalaan,
Isään, Kaikkivaltiaaseen,
taivaan ja maan Luojaan,
ja Jeesukseen Kristukseen,
Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme,
joka sikisi Pyhästä Hengestä,
syntyi neitsyt Mariasta,
kärsi Pontius Pilatuksen aikana,
ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin,
astui alas tuonelaan,
nousi kolmantena päivänä kuolleista,
astui ylös taivaisiin,
istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella
ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita,
ja Pyhään Henkeen,
pyhän yhteisen seurakunnan,
pyhäin yhteyden,
syntien anteeksiantamisen,
ruumiin ylösnousemisen
ja iankaikkisen elämän.