Aika päivittää vai päivitellä?

Mika Komulainen:

Eräänä päivänä pysähdyin miettimään sanaa ”päivittää”. Nykyisessä puhelin- ja tietokoneajassa se on monille hyvinkin tuttu toimenpide. Kun rakas puhelimemme ilmoittaa päivittämisen tarpeen, suostumme siihen mukisematta. Tiedämme että puhelimen sujuvan käytön kannalta on tärkeä antaa laitteelle siihen lupa. Joskus ohjelmien päivittämisen siivellä on laitteisiin pyritty lähettämään erilaisia haitta- ja vakoiluohjelmia. Puhelimiin ja tietokoneisiin onkin kehitetty palomuuri suojaamaan laitetta haittaohjelmilta, mutta laitteiden päivittäminen tarjoaa mahdollisuuden kiertää suojaus. Aiemmin oli erityisen tärkeää tietää, mistä lähteestä uusi paranneltu ohjelmaversio on peräisin. Onneksi käyttäjän avuksi on nykypäivänä tulleet varsin hyvin toimivat käyttöjärjestelmät, jotka osaavat hakea automaattisesti tarvittavat päivitykset oikeasta lähteestä.

Myös usko ja elämä tarvitsevat joskus päivitystä. Kun arki täyttyy erilaisilla ajansyöjistä, on hyvä pystähtyä miettimään voisiko arvojärjestystä tai ajankäyttöä päivittää toimivammaksi. Nykyinen länsimainen elämäntapa tarjoaa jatkuvasti enemmän kuin pystymme hahmottamaan, tekemään ja osallistumaan. Realistinen elämäntapa vaatii luopumista myös mielenkiintoisista ja mukavista asioista. Jos emme kykene järjestämään elämäämme realistisesti, se johtaa ennen pitkää uupumiseen. Jumala on antanut tähän ohjeen, että ihminen tarvitsee lepoa viikoittain.

Osittain olemme jo menettämässä kyvyn levätä. Huomaan sen myös omassa elämässäni. Järjestäessäni lepoaikaa huomaan pysähtymisen olevankin jo aika hankalaa. Ajatuksiin tahtoo juuri silloin tulla liuta erilaisia ideoita, unohdettuja tehtäviä ja mielenkiintoisia kysymyksiä, joihin hakukone kertoisi vastauksen käden käänteessä. Kuitenkin olen päättäväisesti halunnut opetella lepoa. Nykyisessä työssäni joudun soveltamaan lepopäivän milloin millekin viikonpäivälle, mutta jalo pyrkimykseni on toteuttaa sitä viikoittain.

Levopäivästä onkin hyvä tilaisuus itsensä päivittämiseen. Sillä tiedän, että jos en päivitä ajoittain elämääni, se johtaa päivittelyyn. Päivittelen kiirettäni, nykyistä maailmaa, seurakunnan puutteita, kanssaihmisten virheitä ja omaa huonouttani, tekemättä asioille kuitenkaan mitään. Minulle päivittäminen merkitsee kääntymistä Jeesuksen puoleen ja lepäämistä hänen armossa ja avussa. Tiedän tarvitsevani oman annokseni Jeesusta jokaiseen päivään. Hänen anteeksiantoa, voimaa, näkökykyä ja viisautta. Sillä Jeesus on ainut lähde, josta löytyy aina toimivimmat ja varmimmat päivitykset.

Mukavaa jouluaikaa ja siunattua tulevaa Missiovuotta 2022!

Mika

BLOGI

Uusi blogiteksti ilmestyy noin kaksi kertaa kuukaudessa.

Blogikirjoitukset eivät välttämättä edusta Sotkamon Helluntaiseurakunnan virallista linjaa, vaan ovat kirjoittajien omaa tulkintaa, ajatuksia ja kokemusta uskosta ja elämästä. Kirjoitusten tarkoitus ei ole antaa vain vastauksia, vaan myös herättää kysymyksiä.

Blogia kirjoittavat mm:

  • Mirka Virtanen

  • Ylioppilas, ylistyksenjohtaja

Uusimmat blogitekstit

Kaksi kaverusta

Julkaistu : 15.2.2024

Uskon rannaton meri

Julkaistu : 18.1.2024

Riippuvainen Jeesuksesta.

Julkaistu : 30.11.2023

Sitä on kaikkialla.

Julkaistu : 23.10.2023

Arvokas taideteos

Julkaistu : 7.9.2023

Nenä, korva, varpaanväli.

Julkaistu : 16.6.2023

Viimeiset sanat

Julkaistu : 24.5.2023

Jumala on kutsujen Jumala

Julkaistu : 27.4.2023

Etsikää niin te löydätte

Julkaistu : 30.3.2023

Enemmän uskoa, vähemmän pelkoja

Julkaistu : 16.3.2023

Ajatuksia tulesta.

Julkaistu : 23.2.2023

Vapaasti tulla ja mennä?

Julkaistu : 7.2.2023

Enemmän Häntä

Julkaistu : 5.12.2022

Toukka

Julkaistu : 10.11.2022