”Älkää mukautuko”

Juha Marin:

Paavali menee suoraan asian ytimeen Roomalaiskirjeessä napauttaessaan roomalaisille varsin suoraan seuraavat sanat: Älkää mukautuko tämän maailman menoon (Room.12:4). Miten ajankohtainen tuo lausahdus onkaan!

Vaikka kukaan ei selittäisi tai avaisi tätä jaetta mitenkään, niin se asettaa meidät välittömästi aikamoiseen ”valokeilaan” tai suoranaiseen testiin, jossa joudumme todella arvioimaan elämäämme. Vaikka kirjoittaja ei tässä mainitse roomalaisten syntejä tai valintoja millään tavalla, niin ajatukset kääntyvät automaattisesti kohti niitä omia valintoja. On muuten tervehdyttävää aina aika-ajoin tehdä tämä kysymys itselleen. Kysymys kuului seuraavasti: ”Olenko minä jo mukautunut tämän menoon ja kuinka paljon.” Paavali ei siis selittele asiaa mitenkään, kunhan vain toteaa yhden Uuden testamentin keskeisimmistä ajatuksista: Älkää mukautuko tämän maailman menoon. Hän vain yksinkertaisesti toteaa, ettei kannat mukautua tämän ajan menoon.”

Nopeasti olemme tilanteessa, jossa luettuamme tämän jakeen, joudumme kysymään itseltämme: ”Olenko minä jo mukautunut tämän maailman menon mukaan Paavali ei mitenkään perustele kysymystä siitä, että onko maailman meno sitten jotenkin vahingollista. On se. Sen voi kuka tahansa todeta katsellessaan ympärilleen. Varoitus on selkeä eikä Paavali mitenkään pyri sitä selittämään tai pakenemaan.

Oletko muuten koskaan miettinyt, mitä tarkoittaa sana mukautuminen? Millä sitä mittaamme? Yksinkertaisesti se mihin aikamme käytämme varsin nopeasti paljastaa, mikä meille on tärkeätä. Tai se, mistä haemme iloa elämäämme myös paljastaa aika säälimättä hengellisen tilamme. Vanhassa hengellisessä laulussa lauletaan ”kiinnä katseesi Jeesukseen”, mikä sopii hienosti tähän asiayhteyteen. Nimittäin väittäisin niin, että jos olemme mukautuneet tämän maailman menoon olemme toisin sanoen kiinnittäneet katseemme vääriin asioihin. Tätä välttäkäämme!

Siunattua kesän odotusta kaikille!

Juha

BLOGI

Uusi blogiteksti ilmestyy noin kaksi kertaa kuukaudessa.

Blogikirjoitukset eivät välttämättä edusta Sotkamon Helluntaiseurakunnan virallista linjaa, vaan ovat kirjoittajien omaa tulkintaa, ajatuksia ja kokemusta uskosta ja elämästä. Kirjoitusten tarkoitus ei ole antaa vain vastauksia, vaan myös herättää kysymyksiä.

Blogia kirjoittavat mm:

  • Mirka Virtanen

  • Ylioppilas, ylistyksenjohtaja

Uusimmat blogitekstit

Puutarhan hoitoa

Julkaistu : 9.6.2024

Kapinoi vastaan!

Julkaistu : 15.5.2024

Kaksi kaverusta

Julkaistu : 15.2.2024

Uskon rannaton meri

Julkaistu : 18.1.2024

Riippuvainen Jeesuksesta.

Julkaistu : 30.11.2023

Sitä on kaikkialla.

Julkaistu : 23.10.2023

Arvokas taideteos

Julkaistu : 7.9.2023

Nenä, korva, varpaanväli.

Julkaistu : 16.6.2023

Viimeiset sanat

Julkaistu : 24.5.2023

Jumala on kutsujen Jumala

Julkaistu : 27.4.2023

Etsikää niin te löydätte

Julkaistu : 30.3.2023

Enemmän uskoa, vähemmän pelkoja

Julkaistu : 16.3.2023

Ajatuksia tulesta.

Julkaistu : 23.2.2023

Vapaasti tulla ja mennä?

Julkaistu : 7.2.2023