Hyvää äitienpäivää!

Heikki Korppi:

Raamattu sanoo: ”Kunnioittakaa toinen toistanne ja siinä keskenänne kilpailkaa!” Liekkö juuri tällä jumalallisella ohjeella oli syy, että amerikkalainen opettaja Ann Jarvis halusi järjestää omalle äidilleen muistotilaisuuden 1908 Filadelfialaisessa metodistikirkossa. Tästä innostui moni muukin ja pian se levisi koko maahan. Yhdysvaltalainen kongressi teki siitä yleisen äitien juhlapäivän 1914.

Tästä se levisi Eurooppaan, ensin Iso-Britanniaan ja Sveitsiin. Suomeen äitienpäivän toi kotikasvatusyhdistys v. 1918 ja sai heti hyvän vastaanoton. Tänään äitiä juhlitaan lähes jokaisessa kodissa, koska äitiys koskettaa jokaista ihmistä jollakin tavalla.

Eniten lapsia synnyttänyt äiti on Kasawossa, Ugandan keskiosissa asuva Mariam Nabatanzi. Hänellä on 44 lasta (joista 38 elossa). Lasten ikähaarukka on 23 vuotta, joista 10 on tyttöä ja 34 poikia. Suurin osa on syntynyt kotona. Mariamin raskaudet ovat olleet pääasiassa monisikiöisiä; kuudet kaksoset, neljät kolmoset ja kolmet neloset.

Taivalkosken Kynsiperällä asuu Suomen suurin perhe. Syrjäinen Patolehdon tila, jota asuttavat Alina ja Juho Tyni 21 lapsensa kera. Tynin perhe on ollut tiettävästi Suomen suurin perhe, jossa kaikilla lapsilla on samat vanhemmat. Synnytyksiä Alinalla oli 23, mutta kaksi lapsista kuoli aivan pienenä.

Lapset ovat aina kirjoittaneet äidistään omia mietelmiään ja tässä muutamia alle 10 vuotiaan mietteitä:

– Äitini on hirveä kikattamaan. Hän on rehellinen ja kiva ja on hyvin harvoin tyhmä.
– Minun äiti on kiireinen ja hauska. Hän ei anna periksi. Matkalla oleva, melkein joka paikassa, ei ole paljon kotona. Hän on aina hienosti pukeutunut, tykkää ulkoilemisesta ja nauttii lomasta.
– Minun äitini on aina iloinen tai vihainen. Silloin kun se on vihainen, se on tosi tylsä. Jos se on iloinen niin se antaa karkkia.
– Minun äiti on kiltti, mutta se on aika herkkä suuttumaan ja sillä himottaa suklaata. Meidän äiti käskee mennä siivoamisen ajaksi ulos. Minun äidillä on silmälasit.
– Meidän äiti on aika ärhäkkä ja aika punapäinen. Joskus äiti on kiva, mutta aika visu silti.
– Äitini on helläsydäminen ja antelias. Äitini on siksi kiva, koska hän antaa minulle rahaa. Äiti on muutakin kuin sitä.
– Minun äitini on tiukka, kiva ja hyvä pullan leipoja. Ja kun hän on vihainen niin hän on tiukka. Ja hän on hirveä kikattaja.
– Oma äitini on tiukka ja järjestyksellinen. Ruoka pitää syödä kaikki. Joka aamu pitää pessä hampaat. Ja joka aamu pitää petata peti ja siivota huone.

Jokainen äiti on oma ainutlaatuinen persoona, jolle Jumala on suonut lahjaksi äitiyden. Täydellistä äitiä ei ole olemassakaan, mutta äidin rakkaus on jotain ainutlaatuista. On sanottu, että sen suurempaa rakkautta ei ole olemassa kenelläkään ihmisellä. Ja tämä varmasti on totta. Vain yksi rakkaus on suurempi kuin äidin rakkaus ja se on Jumalan rakkaus. Onhan kirjoitettu: ”Unhottaako vaimo rintalapsensa, niin ettei hän armahtaisi kohtunsa poikaa? Ja vaikka he unohtaisivatkin, minä en sinua unhota.” (Jes.49:15) Vaikka tänään ei kukaan sinua, äiti, onnittelisi eikä muistaisi, on yksi, joka sinut tuntee nimeltä eikä koskaan sinua unhota. Hän rakastaa sinua jumalallisella rakkaudella.

Toivotan kaikille äideille Jumalan rakkauden täyteisiä päiviä tänään ja huomenna sekä hyvää äitienpäivää.

BLOGI

Uusi blogiteksti ilmestyy noin kaksi kertaa kuukaudessa.

Blogikirjoitukset eivät välttämättä edusta Sotkamon Helluntaiseurakunnan virallista linjaa, vaan ovat kirjoittajien omaa tulkintaa, ajatuksia ja kokemusta uskosta ja elämästä. Kirjoitusten tarkoitus ei ole antaa vain vastauksia, vaan myös herättää kysymyksiä.

Blogia kirjoittavat mm:

  • Mirka Virtanen

  • Ylioppilas, ylistyksenjohtaja

Uusimmat blogitekstit

Kaksi kaverusta

Julkaistu : 15.2.2024

Uskon rannaton meri

Julkaistu : 18.1.2024

Riippuvainen Jeesuksesta.

Julkaistu : 30.11.2023

Sitä on kaikkialla.

Julkaistu : 23.10.2023

Arvokas taideteos

Julkaistu : 7.9.2023

Nenä, korva, varpaanväli.

Julkaistu : 16.6.2023

Viimeiset sanat

Julkaistu : 24.5.2023

Jumala on kutsujen Jumala

Julkaistu : 27.4.2023

Etsikää niin te löydätte

Julkaistu : 30.3.2023

Enemmän uskoa, vähemmän pelkoja

Julkaistu : 16.3.2023

Ajatuksia tulesta.

Julkaistu : 23.2.2023

Vapaasti tulla ja mennä?

Julkaistu : 7.2.2023

Enemmän Häntä

Julkaistu : 5.12.2022

Toukka

Julkaistu : 10.11.2022