Suomen kohtalon hetki

Mika Komulainen:

Kuuntelen jääkiekkoselostusta sivukorvalla ja mieleen jää soimaan selostajan huudahdus; ”Käsillä on Suomen kohtalon hetket”. Olen monesti huomannut urheiluselostuksista hiukan huvittavia sanakäänteitä, kun selostaja koettaa innostaa kuulijoita. Tällä kerralla tuo sana ”kohtalonhetki” sai minut mietteisiin.

Olympialaisissa me nähdään urheilijoita, jotka ovat kenties koko tähänastisen elämän tähdänneet juuri näihin kisoihin ja nyt on aika mittauttaa tulokset. Huippu-urheilu merkitsee lähes poikkeuksetta kokonaisvaltaista elämän organisointia urheilu-uran ehdoilla. Kaikki tähtää tuloksien saavuttamiseen ja taustalla on usein valtava määrä verta, hikeä ja kyyneleitä. Tuhannet tunnit yksin ladulla sateen piiskatessa tai sadat kieltäytymiset tavalliselle arkielämälle ja ystäväpiirille. Siinä vain muutama esimerkki urheilu-uran hinnasta. Kuitenkin joka vuosi tuhannet päättävät panostaa koko elämänsä urheilulle.

Oli pysäyttävää kuunnella moninkertaisen olympiakultamitalisti Samppa Lajusen ajatuksia urheilumenestyksestä. Lajunen voitti yhdistetyssä lähes kaiken ja nyt parikymmentä vuotta myöhemmin hän pohdiskeli uraansa. Haastattelija ohjasi keskustelua toteamalla; ”jotta kuva olisi kokonainen, sinulla on myös hengellinen puoli elämässä”. Lajunen vastasi: ”Kyllä. Yhdessä vaiheessa halusin selvittää, onko Jumalaa olemassa ja lähdin tutustumaan aihepiiriin. Sitten rukoilin ja sain selkeän varmuuden, että Jumala on totta”. Lajunen jatkoi että jos on mahdollista voittaa iankaikkinen elämä, niin onhan se paljon isompi asia kuin olympiamitalit ja se antaa hänen mielestä hyvin perspektiiviä siihen, mikä oikeasti on tärkeää ihmisen elämässä.

Suomen kohtalon hetki kaikkein syvimmässä merkityksessä ei ratkea näinä päivinä Pekingissä. Suomen, Sotkamon ja juuri sinun kohtalon kannalta, on katsottava hiukan Pekingiä lähemmäs. Kohtalonhetki ratkaistiin mäellä, jota kutsuttiin nimellä pääkallonpaikka. Siellä ei ollut hurraavia kansanjoukkoja, riemuitsevia selostajia tai tuulettavia maailmantähtiä. Siellä oli verinen risti ja ruoskittu Jeesus.

Kun Jeesus huokasi ristiltä viimeisen henkäyksen, niin hetken aikaa oli totuudenmukaista sanoa: Jumala on kuollut. Ainut joka sinä päivänä riemuitsi oli pahuuden valtakunta, jossa juhlittiin sitä kuinka Jumalan suunnitelma kaikkien kansojen Kuninkaasta ja ihmisten Pelastajasta oli mennyt pilalle. Koko maailman, Suomen ja meidän kaikkien kohtalonhetki tuli kolmantena päivänä. Kuolema ei sittenkään voinut vastustaa Jumalaa ja ylösnousemusvoima herätti Jeesuksen kuolleista. Ilman Jeesuksen ylösnousemusta meillä ei olisi mitään toivoa. Se on kohtalonhetki, jolla oikeasti on suuri merkitys, eikä sitä voi enää mikään muuttaa.

Kaikesta huolimatta: mukavia urheiluhetkiä ja menestystä Suomelle kisoissa!

Toivoo Mika

Linkki Samppa Lajusen haastatteluun:
https://areena.yle.fi/1-61714753

BLOGI

Uusi blogiteksti ilmestyy noin kaksi kertaa kuukaudessa.

Blogikirjoitukset eivät välttämättä edusta Sotkamon Helluntaiseurakunnan virallista linjaa, vaan ovat kirjoittajien omaa tulkintaa, ajatuksia ja kokemusta uskosta ja elämästä. Kirjoitusten tarkoitus ei ole antaa vain vastauksia, vaan myös herättää kysymyksiä.

Blogia kirjoittavat mm:

  • Mirka Virtanen

  • Ylioppilas, ylistyksenjohtaja

Uusimmat blogitekstit

Puutarhan hoitoa

Julkaistu : 9.6.2024

Kapinoi vastaan!

Julkaistu : 15.5.2024

Kaksi kaverusta

Julkaistu : 15.2.2024

Uskon rannaton meri

Julkaistu : 18.1.2024

Riippuvainen Jeesuksesta.

Julkaistu : 30.11.2023

Sitä on kaikkialla.

Julkaistu : 23.10.2023

Arvokas taideteos

Julkaistu : 7.9.2023

Nenä, korva, varpaanväli.

Julkaistu : 16.6.2023

Viimeiset sanat

Julkaistu : 24.5.2023

Jumala on kutsujen Jumala

Julkaistu : 27.4.2023

Etsikää niin te löydätte

Julkaistu : 30.3.2023

Enemmän uskoa, vähemmän pelkoja

Julkaistu : 16.3.2023

Ajatuksia tulesta.

Julkaistu : 23.2.2023

Vapaasti tulla ja mennä?

Julkaistu : 7.2.2023